Tuesday, November 9, 2010

Monday, November 8, 2010

pagi isnin

baby balqis yang cumil , anak sulung puan nadiah


bila tengok gambo baby mood yang tak menentu ni bleh jadi reda sikit.

nak baby!

Wednesday, November 3, 2010

again

ok umi mengidam laksa johor pulak.

dan abah akan pening seperti selalu.pasal abah yang jadi pembantu chef.abah yang tolong kemas dapur.

tapi takpe sebab nanti abah makan lagi banyak dari umi.

tapi abah tak suka laksa.how?

no worries laksa johor makan dengan spaghetti lah umi (berangan baby yang jawab).

tidur dan jihad

setiap orang ada kecenderungan masing masing.

antara perkara yang saya suka:

1)eating is always be my passion.i like to eat anything that tasty and many times, expensive bah!
2)i like to cook as well and try new recipes.yesterday i made salmon pie,inspired by jamie oliver website.harga salmon 200g rm14.mahalnyo.
3)i sleep a lot lately.8 jam sehari.
4)saya suka window shopping barang mahal mahal.mahal maksudnya cincin berlian.kih kih.i like diamonds and white gold.wah!so scary ah.
5)big house?asal selesa ok aje tapi tak rugi beli rumah.
6)big car?i like big car but not at the moment.beli kereta beso2 masa muda ni rugi aje.harga kereta jatuh selalu.honda is not a big car for me.i am ready to buy a car whenever i can afford for volkswagen!evergreen.tunggu duit pencen ler nampak gaya.
7)i like island and resort.dgn syarat makan sodap.
8)i like durian to bits.

oh yeah.

hawa nafsu makan minum hiburan harta ni memang syok dan suka hati kitalah nak buatkan.

but at the end of the day,the one and only thing that matters is our heart.bahagia atau tidak.sekejap atau forever.the blessing i mean.we can feel it.

"the most excellent jihad is that for the conquest of self"

(Bukhari).

dan jihad saya hari ini untuk mengurangkan waktu tidur!!

Tuesday, November 2, 2010

teet...teeet

sms dibaca.

"puding gula hangus mananya.sokmo tdo awl.bosan abg."

aku tersenyum membaca sms dari suami tersayang.sudah 2,3 hari suami meminta puding karamel.aku berkira kira untuk membuatnya semalam selepas masak untuk dinner tapi macam biasa,aku tumbang syahid bila jarum panjang mencecah angka 8.

akibatnya?suami tersayanglah yang seterusnya mengambil alih segala tugasku.dialah yang membasuh segala pinggan dan periuk dalam sinki,mengelap dapur,mengelap meja,melipat kain di depan tv sambil aku dibuai lena kepenatan.semasa tidur semalam aku terdengar suami keluar ke halaman rumah.mamai mamaipun aku masih ingat suami nak basuh dan jemur kain buruk dapur yang direndamnya dari pagi.

aku masih tidur tetiba suami membuka lampu bilik.dia masuk untuk solat isyak.aku mamai lagi.kemudian aku terdengar ayat ayat suci alquran.aku mamai lagi.aku tidur sehinggalah pukul 4 pagi aku bangun untuk solat isyak.mata masih mengantuk (boleh takkkkkkkkkkkk??????)aku berfikir fikir nak sambung tidur ke nak goreng nasi?

aku teringat pesanan suami untuk masak something buat bekalan ke pejabat.suami aku memang susah nak keluar lunch tengahari.jauhlah,sorang soranglah,jimat duitlah,dan macam macam alasan lagi.kalau nak senang aku goreng nasi,kalau nak susah sikit aku masak lauk.sebenarnya selama kami berkahwin aku tidak pernah susah untuk memasak.memang suami lah jadi pembantu aku,aku macam boss kat dapur.boleh kata sebelum masak,bawang dah dipotong,daging ayam dah dipotong.aku memang masak aje!

tetiba lost nak tulis apa.

dia memang suami yang sempurna.aku tiada apa apa cuma satu!aku bertuah kerana memilikinya.

ok bang,malam ni puding gula hangus ok!

(sebenarnya ini kes rindu ni tulis ni.he he)

see u hubby petang ni!

Monday, November 1, 2010

rahmat hujan

yeay!

hujan turun dengan lebatnya..boleh buka quran dan mengaji dengan tenang di ofis!takde orang curi curi dengar..hehehe...pabila 24 jam seperti sungguh pantas berlalu.tak cukup masa?make your time! (ek..waktu tidur seakan berlebihan aje)

puan nadiah dengan jayanya dan seperti mudah sekali melahirkan puteri sulung mereka suami isteri.nad hantar message thru fb cerita detik2 nak bersalin.ayaa..so senang ah!tak sakit tak apa dah buka 6 cm..pastu air ketuban xyah jolok2 pecah sendiri....yang sakitnya bila dah 9 cm..tu pun cam kejap aje sebab kena teran dah..dah teran tu nad kata hilang sakit cuma penat ler pulak meneran..yang best lagi takde gunting2 ni..waaa..jarang kudengar orang bersalin senang..hehe.alhamdulillah Allah permudahkan...syukur.

kerja semakin banyak..yang tak best ada microteaching mula jumaat ni..depan dean,deputy dean..kena rekod lagi..ok la kot atleast dah confirm kerja baru microteaching...uitm punya lecturer kena microteaching dulu ..diorang tak lulus miroteaching takleh interview langsung...cuak jugak..

ok baby jom mengaji bersama umi.umi masih berusaha dan fokus untuk khatam al quran..masih belum jadi amalan harian baca surah maryam,yusuf dan luqman.umi fokus nak habiskan dulu alquran.

bersyukur atas setiap kasih sayang Ilahi...

Thursday, October 28, 2010

a vacation-3

17 minggu.

alhamdulillah semuanya nampak sempurna walaupun tak clear dengan detailnya.boleh nampak kepala,jantung yang masyallah sedang berdenyut dengan sihatnya.umi dan abah boleh dengar degupan jantung baby!boleh nampak perut,tangan,kaki.yang paling best baby tunjuk jari jemarinya dengan jelas sekali!5 jari yang tirus sedang melambai lambai!...arghh...umi rasa nak lompat lompat bila tengok dengan jelas 5 jari yang sempurna tu!subhanallah walhamdulillah..

yang paling menarik?umi dan abah boleh nampak dengan jelasnya baby boy ke girl..heheh.

semalam masa nak baring2,umi rasa satu tendangan dari dalam.gembiranya hanya Allah yang tahu...tapi sekali aje..sampai tertidur umi suruh baby tendang lagi tapi malu2 pulak.

anyway,baby kecil lagi.tendang banyak kali pun umi takleh rasa lagi.

apa apapun,semoga Allah memudahkan segala urusan kami.semoga baby sihat sempurna dan dalam lindungan Allah selalu.amin.amin.

Monday, October 25, 2010

kisah mereka

they have another story to tell

Hujung minggu kami berdua meriah dengan makanan,rezeki daripada Allah. Melihat gambar di atas, hati menangis menyesali segala kekufuran nikmat yang amat sangat banyaknya daripada Ilahi.

Hari ini hari gaji,gaji pertama.Melihat pada angka akaun bank yang semakin bertambah setelah sekian lama,ada rasa lega di situ.Syukur pada Ilahi.Teringat hutang yang berbaki.Cita cita mahu ke tanah suci.

Menyoroti tentang berkat teringat aku pada kata seseorang: "berkat itu bila kita ada sedikit tapi hasilnya banyak, analoginya bila kita belanja duit rm50 kita boleh beli 10 jenis barang berbanding duit rm500 kita hanya dapat beli 1 barang"

Bila bekerja, aku dapat menyaksikan dengan mata kepala sendiri betapa manusia sangat menghambakan diri pada wang.Betapa manusia sangat tamak,rasa tak cukup dan terburu buru.Asal ada elaun,gembira melompat lompat.

Semoga Allah melindungi kami dari kekufuran nikmat, jauhkanlah kami dari perasaan bahagia dengan kekayaan dunia.Hindarilah kami dari segala jenis pembaziran.

Teringat ingat kini pada segala rezeki yang ada dalam peti sejuk yang menunggu masa untuk dibuang jika tidak dimakan.


Thursday, October 21, 2010

swimming pool



umi sedang berangan nak beli swimming pool satu untuk baby.first time tengok gambar ni,terus excited.harga ,mestilah beratus gak ni.hehe.pertama kali bagitau abah nak beli ni,abah macam takleh imagine canne nk letak baby dalam swimming pool.bahayala itulah inilah.yang lagi best abah kata bukan baby nak berenang,umi kot yang nk join swimming skali.

tapi bila abah tengok gambar ni,muka terus jadi lain.dia pun macam berminat nak join swimming sekali!adoi bebudak sekarang,macam2 ada.time umi kecik2 dulu,umi main tepi sawah aje!

nak cari gak swimming pool ni!!

nok balikk 2

telefon mak semalam and mak cerita kisah adik bongsu kami ikmal,5 dan si abg, imam,8.

dua beradik yang berbeza perangai tapi bestfriend!

si ikmal dah pandai mengaji dan suka berusaha lebih mengaji dengan mak.di suruh solat,dia taat.

si imam dah 8 tahun selayaknya dah pandai mengaji tapi kat kelas iqra' jela mengaji.di suruh solat,menghilang sekejap bila tanya solat tak lagi," smayng dohh!"

semalam si adik tetiba mengadu pada mak perihal si abang yang malas solat.

"eh imang ni,dok takut neraka ke,xmo smayang ni?"

"imang kekgi masuk neraka la kalu dok smayang!"

***

ayya,rindunye...

last time balik raya kat kampung bila aku tidur di rumah mertua,ikmal kata:

"laa..adik ingat kak ma balik ostolia doh!"

nok balikk

salam to all.

baru pukul 7.56 pagi.badan rasa tak sihat.rasa nak tido kat surau.

i miss home.rindu nak balik kampung.T_T.

menyedari kini, i'm so attached with terengganu,with family,my parents,siblings,the food.

nak kerja kat terengganu,tiap2 petang bleh singgah umah,weekend2 masa bersama keluarga,raya ada kat kampung,orang kawen boleh attend.

hubby,kita bagi masa lagi 2 tahun ye.nak balik ler!

semalam i makan tom yam manis!!!!letak gula ke dalam tom yam tu!!i hate eating out in kuching!

ok,keciknye problem i.

Monday, October 18, 2010

monday morning

1)kerja: semester sudah dipenghujung,minggu ni study week,apa2pun kerja tetap ada.meeting,meeting,kertas kerja,presentation dan meeting lagi.

2)raya haji: tak dapat balik terengganu..cuti boleh apply sehari je,insyaallah duit gaji pertama nak korban satu bahagian lembu...lagi2 dekat kuching ni harga sekilo daging lembu mencecah rm40..kt sarawak ni locals makan daging import,daging lembu segar dari ladang mahal dan susah nak dapat..so,sesuai sgt dengan raya haji nanti..baru rasa makan daging segar ..lagi2 untuk yang tak mampu..

3)masih dalam delima nak beranak kat mana..adoi..kuching ke KT..kalau kuching lagi prefer private hospital (hehe aku kurang yakin dengan hospital kerajaan kuching ni),kalau KT tak kesah sangat hospital kerajaan.apa2 pun,memang seakan best di hospital swasta,tapi duit terbang tak ingatlah.

4)semalam survey2 barang2 baby..boleh tahan harga semua barang..mmg mencecah ribu2 ler..breast pump aje hampir rm600 (yg cikai2 je ni)..mmg kena buat research la...dahla aku ni jenis beli yang mahal takpe asal berkualiti..yela,nak beranak banyak kali ni..heheh

5)sekarang ramai pulak yang menambah ahli keluarga ye..bukan anak sulung ni..anak nombor 2...haih,tak sabo pulak nak beranak no 2 ni...hahahha...yg first tak lepas gi...apa2pun,sukelah tgk anak orang berpasang2 ni..best2

6)semalam kitaorang pergi tengok crocodile..takde kerja weekend pergi jalan2...kat sana siap ada pameran tunjuk gmbo buaya makan orang la..bedah buaya dalam tu ada budak la..hari ni tetiba rasa tak sedap badan...huhu...ni pasal tgk mende2 ngarut gitu kot semalam...istighfar2...ingat Allah banyak2..lindungilah kami..

7)tengah fikir nak cuti bersalin bila..kalu nk bersalin dekat ganu kena balik sebulan awal sbb kalau lambat2 takleh naik flight dh..tapi mana nak dapat cuti banyak2..

8)masih menunggu tiket ke singapore yang murah2...adoi anoi mahalnye tiket!!!!sebab time tu cuti skolah...anoi syg,kalo i tak dapat datang on the date,i ganti dengan hari lain ok?nak sgt2 datang tapi itulah sampai beribu2 ni..

9)apa lagi ye...seriously tak sedap badan..

Wednesday, October 13, 2010

a discovery

kawan kawan sekerja tengah sibuk nak add fb masing masing.diorang semua cam dh jadi fb friends kecuali saya( kami bertiga aje perempuan).

saya dengan berbesar hati tanya "takde pun korang add saya.."

diorang jawab apa?

"sebab kamu dah puan"

oh yeahhhhh...i like to be the only puan in the office.

memang ada perbezaannya..heheh.

ok gak kawen dulu before kerja bagi perempuan ni..hati memang terjaga la,takde nak perasan sana,perasan sini.hehehe.kalo ada gathering ke,games ke,boleh heret suami skali.lebih baik begitu kan.

mode :rindu

is missing our little one inside of me.

penat2 dekat ofis bila teringat someone is growing up in my womb,the feeling is totally different.

semoga Allah memberi kesihatan yang baik buat anak kami,kesempurnaan pancaindera dan anggota,kesejahteraan di dunia dan akhirat,kesempurnaan iman dan islam,bakal menjadi anak soleh/solehah.

tak sabar nak melihat anak umi.kalo ada masa nak g scan la skali dekat private clinic.

lagi tak sabar penantian lagi 5 bulan nak tunggu anak umi keluar ni.

nanti lagi 2,3 minggu bleh rasa anak umi main tendang2 ni.best best.

baru paham apa maksud sejuk perut mak yang mengandungkan kamu..

mmg rasa perasaan yang berbeza bila nak jadi ibu ni...Ya Allah lindungilah kami.

Sunday, October 3, 2010

first day

1)officially a tutor at pusat pengajian pra unimas(pppu).

2)nama aje tutor tapi kerja sama macam lecturer(run lectures,tute,lab,pbl,mentoring).gaji aje yang membezakan.tutor sebab ada degree,lecturer sebab diorang ada master degree.

3)pppu baru ditubuhkan tahun ni,so kitaorang 13 orang (lecturers and tutors) ni pioneer batch la.

4)actually kan,bila kita dah bekerja,tak boleh lebih2 cerita pasal jabatan/company (mine unimas) apatah lagi mengutuk2 jabatan,bos,other stuffs.so apa2 yang tak puas hati baik disimpan saja atau dibincangkan dalam jabatan.orang luar takleh tau.lebih tepat,kerja ini adalah amanah,menjadi amanah setiap pekerja menjaga nama baik jabatan/company sendiri.amanah sangatlah berat jangan main main.

5)sekarang baru kutahu kenapa lecturer/tutor tak boleh berhenti setakat degree/master degree aje.the pressure or the inspiration to go to the next level is always there.iyelah kebanyakan kawan sekerja satu jabatan ialah prof,dr,prof madya..adoi tercabar.

6)tetiba risau bos ataupun kawan lain jumpa blog ni.he he.

Thursday, September 30, 2010

of purpose

menyuap makanan ke dalam mulut..

tetiba terfikir selama ini apa niat aku makan?

ikhlas ke tadi aku makan?

kerana apa aku makan?

tujuan aku makan?

***

"dan tidaklah Aku jadikan Jin dan Manusia melainkan supaya mereka beribadah dan mengabdikan diri kepadaKu" (Surah al-Dzariyat ayat 56)

ayat di atas seperti mengejutkan aku dari lena yang sangat panjang.

adakah makanku tadi menjadi satu ibadah yang membawa redha Allah atau bagaimana?

jika kita lupa dan mencari kenapa dan untuk apa dan tujuan sebenar kita hidup,ayat 56 surah al-dzariyat itulah jawapan hakiki.

Wednesday, September 29, 2010

i wish i were a doctor

semalam:

pergi kedai pukul 9.30 malam untuk beli bekalan susu dan yogurt.teringin makan pasta di secret recipe tapi malas dan mahal,berakhir dengan beli carbonara sauce,mushroom dan bowties.balik terus masak dan makan walaupun kami berdua baru sudah makan nasi buka puasa (hubby puasa).

pukul 12 tidur.pukul 2 pagi terbangun sebab kepala sangat sangat sakit.biasanya loya dulu baru sakit kepala.agak risau takut2 tekanan darah yang tak kena sebab tak rasa loya.kejut suami cakap sakit kepala sangat2 aih dok bangun pulok.sapu minyak angin tak hilang,cuba tidur tak boleh tidur.pukul 3 pagi terus muntah.oh mushroom keluar.pukul 4 lagi 2 kali muntah.

serik makan mushroom.

hari ini:

appointment pukul 8 pagi di klinik kesihatan.giliran no 42 walaupun sampai pukul 7.45.tekanan darah ok ( syok sendiri berdasarkan bacaan),hb ok (syok sendiri gak berdasarkan bacaan),berat 44 kg (tak ok kot).apa yang pasti nurse ambik bacaan je.tak explain langsung ok ke tak ke.aku agak agak sendiri je la.masuk jumpa doktor and scan.doktor diam sediam diamnya.scanner pulak blur habis.malas nak tnya mana kepala,mana kaki,mana jantung."ok dah".malas nk tanya pape aku keluar jela."27/10 ni datang lagi ye"

yang paling tak paham sampai sekarang asik bagi folic acid je.aku ingat hari ni dapat obimin ke,kalsium ke,vitamin B ke.entahlah.hospital semenanjung aje kot diorang bagi,hospital kat sini dok bagi kot.argh,nak balik semenanjung!!!!dah la aku tak paham bahasa iban.

masuk kereta aku bagitahu suami nak pergi hospital KPJ pulak.tak puas hati kononnya."sekarang?tak bawa cash guna kad kredit kalo gitu".he he..kalo masuk KPJ ni,keluar hanguslah rm100 lebih.bila fikir balik takpelah next time lah pergi KPJ,bila baby beso sikit.

setiap kali diri ini ke hospital,setiap kali itulah aku menyesal tak amik medicine dulu.ha ha.

bercakaplah sikit doktor yang bijak pandai oi!ni sikit pun takde explanation!

Monday, September 27, 2010

moments

akhir akhir ini tandas merupakan tempat yang selalu dilawati.

have you ever pee like 7 times within 5 minutes?

i had last night and we were actually on the way back home after attending rumah terbuka isma sarawak.

what do you expect me to do??????tak sempat ok!

i was actually a bit scared to tell hubby because he just got his car washed in the afternoon.ho ho.

pundi kencing mungkin tersesak oleh uterus yang semakin membesar methinks.

****

soalan daripada suami sebelum tidur beberapa hari lalu.

K:dalam english rahim panggil apa?

M:uterus

K:mende?

M:uterus

K:bakpe bahasa melayu panggil rahim?pelik gile..bakpe x rashid ke..?rashid ok sket..

M:+_+

Saturday, September 25, 2010

this is truly a reminder.

pernah tak kita terfikir bagaimana kondisi kita apabila mati?

saya merasakan mati merupakan satu peringatan yang sangat besar kepada diri ini,given that bila kondisi iman di tahap yang betul,dengan hati yang tidak kering.

kami kehilangan moyang yang dicintai pada awal pagi khamis yang lalu.sebelum meninggal tok yah menghidapi pelbagai penyakit dan yang paling kronik ialah alzheimer(ntah eja gane).bagi yang mengenali beliau ketika 3,4 tahun terakhir ini, pasti merasakan beliau hanyalah seorang tua yang tidak ingat apa apa,malah menakutkan kadang kadang.tapi bagi kami anak,cucu dan cicitnya pasti akan mengingati kebaikan,ketabahan dan kehebatan beliau semasa sihatnya.

tiada yang lebih diinginkan oleh setiap mukmin melainkan satu kematian/pengakhiran yang baik dan sempurna.namun jauh di satu sudut saya amat yakin kepercayaan yang total kepada Allah,hubungan yang baik dengan manusia,akhlak yang menyenangkan dan segala perbuatan yang bersandarkan sunnah dan alquran akan menghampiri husnul khatimah(pengakhiran yang baik).

saya mungkin merupakan satu satunya ahli keluarga yang tidak pulang ke kampung apabila diberitahu bahawa tok yah sedang nazak.namun segala cerita bermula daripada episod nazak, saat saat akhir nyawa ditarik,episod mandi jenazah,solat jenazah dan sehinggalah proses pengebumian tiada satu yang tidak sempurna pada kami sekeluarga.

tok yah menghembuskan nafas yang terakhir dengan kalimah agung di hadapan berpuluh puluh anak,cucu dan cicit yang pulang ke kampung,dimandikan oleh kesemua anaknya dan beberapa orang cucu,solat jenazahnya diimamkan oleh cucunya sendiri dengan jumlah jemaah yang sangat ramai,dan masa pengebumian yang sangat singkat dan dipermudah.kata emak,wajah jenazah tok yah seperti muda 40 tahun daripada usia sebenar beliau yang berumur 80+.seolah olah tiada apa apa halangan yang melambatkan proses kematian dan pengebumian.semuanya dalam lindungan Allah taala.

begitulah kisah akhir tok yah yang sangat baik,sangat pemurah,baik dalam pergaulan yang kami kenali.dan saya amat yakin setiap daripada kita ada cerita tersendiri menjengah kematian.cara kematian yang mungkin berbeza pada waktu yang berbeza.

persoalan kembali,bagaimanakah kondisi saya ketika mati?

susahkan roh ini mahu terpisah daripada jasad?adakah saya akan mati sakit sendirian?mampukah saya mengucap kalimah syahadah di saat akhir?siapakah yang akan memandikan saya?siapakah akan menjadi imam solat jenazah saya?ramaikan jemaah?mudah atau sukarkan proses pengebumian nanti?

dan yang lebih dari itu,mampukah saya menjawab persoalan persoalan malaikat yang sudah menanti nanti?

adakah amal jariah yang saya lakukan yang berterusan hingga ke sana?

adakah nanti anak anak saya yang soleh solehah yang mendoakan saya?

yang pasti,untuk semua soalan di atas,tiada satu pun yang mampu saya jawab.

dengan diri saya kini,untuk husnul khatimah seakan sangat jauh.

hanya dengan rahmat Allah segala galanya pasti.Rahmat Allah memastikan segala kebaikan di dunia dan akhirat.

Friday, September 24, 2010

tee he

please dont enlarge this.

i'm sorry

1)saya kini seakan tiada mood untuk apa apa.headache 24 hours.saya pening mencari punca kenapa saya selalu pening.tekanan darah setiap kali check normal sahaja.i blame the gas then.

2)saya tiada mood untuk memasak jadinya pemakanan saya sangat tidak seimbang.tidak kiralah betapa saya berazam dan berusaha untuk memberi yang terbaik sepanjang perjalanan ini saya masih gagal.

3)semalam kakiku cramp semasa tidur.saya sebenarnya mencari cari tanda jika saya kekurangan kalsium kerana saya langsung tidak minum susu anmum ( bau pun tidak boleh masakan mau telan susu itu).masuk second trimester ini kalsium sangat sangat kritikal.sumber kalsium saya : mostly yogurt,seb baik bleh telan.harga pun mahal ler yogurt anlene yang double kalsium tu.

4)sekarang ni saya teringin lontong,nasi himpit dan sambal bilis.paling kelakar saya teringin buah buahan musim panas di melbourne. nectarin,cherry,peach,apricot,strawberry,kiwi.aduh seksa mau cari mau bayar harga pun berkira kira.

5)oh,saya akan mula bekerja sebagai seorang tutor biologi sepenuh masa di unimas(uni sarawak) bermula 1 oktober.biologi tu ape ye?huhu.

6)kali terakhir saya menyapu lantai...erm...3 bulan yang lalu..T_T

7)saya sebenarnya kecewa dengan diri sendiri.i did nothing to please others dan diri sendiri.tak kira dalam apa apa perkara.momentum hilang begitu sahaja.

8)yang paling mengecewakan saya ialah apabila encik suami kata dia merindui saya yang dahulu.suatu ketika dulu saya menyambut suami pulang kerja dengan menu minum petang dan dengan muka yang cantik dan semburan perfume yang mewangi (i make up kot setiap kali petang).

can i sigh?

Wednesday, September 22, 2010

alkisah

ini kisah semalam.kelakar pun ada tapi kesian la banyak.kesian dekat encik khairul sebab kena layan isterinya yang semakin ntah apa apa setiap hari.

alkisah semalam saya ni lapar dan mood memasak masih belum tiba.lunch tak masak sebab hubby puasa.buka puasa pun saya goreng nasi aje.huhu.memang kesian la dapat bini malas begini.dah lama rasanya saya tak dapat pujian melambung tinggi kes sedap masak daripada suami.sedih bunyinya.

nasi goreng saya tak boleh telan dan saya mula merengek macam si kecil yang mengada ngada (i pun rase menyampah dgn diri sendiri huhu) nak makan tomyam di kedai.lepas isyak pergi kedai order tomyam dan milo ais.dah 2 hari teringat dekat tomyam tup tup tengah tunggu order sampai saya nampak orang sebelah tengah lazatnya makan roti canai.argh,tensennya!!!

teringat ingat pula dekat roti canai.tak boleh tahan punya pasal saya suruh akak kedai bungkuskan tomyam yang saya sedang makan and order roti canai.

ntahlah.rasa bersalah pada semua tapi saya guna excuse paling hebat:layankan aje org berbadan dua.

apa yang pasti encik suami memang tensen dengan saya,ada sedikit marah dan geram kot.nak sedap lagi?i balik rumah tidur terbongkang dengan tak mandi,tak gosok gigi dan berpeluh peluh.

a vacation-2

Masa untuk balik Kuching.Badan semakin tidak fit dan rasa sangat tidak selesa.Restless on and off.Sehari sebelum(atau beberapa hari lupa) balik kuching aku terjatuh semasa keluar dari bilik air.Memang betul2 tulang pinggul menghentak lantai.Memang nangis la selepas jatuh tu,sakit campur risau dengan baby kat dalam sebab sangat2 awal apa apa boleh jadi.

Perut mula berangin dan silap makan sikit memang terus muntah dan lembik.Di tambah dengan painful headache.Rasanya sebab banyak sangat gas dalam badan.

Balik kuching sorang diri naik flight,tak kuasa dah nak heret laptop naik flight tinggal dekat rumah aje.Jalan sikit berhenti duduk rehat,jalan rehat jalan rehat.Memang penat,muka pucat dan serabai habis.

Sampai Kuching lusanya dah puasa.Memang tak boleh puasa,gas banyak sangat kalau tak makan naik angin dan lembik dan nanti muntah.Satu lagi aktiviti masak memasak sangatlah minimum.Banyaknya hubby yang masak dan aku beri arahan aje.Sepanjang hari berbaring aje dan mulut ni kerjanya nak mengaduh aje (huhu ke mengeluh).Semua benda tak buat!mandi pun terpaksa.

Selera makan turun dengan mendadak.Tengok nasi putih rasa loya,tengok ayam,ikan semua lauk rasa loya,memang tak boleh telan.Deria bau jadi sangat sensitif.Tak boleh bau sabun,bau dapur,bau minyak rambut suami,perfume suami,bedak dan macam macam lagi la.Semua benda macam ada bau yang meloyakan.Sudahnya baring dan tidur.Semua benda menyerabutkan hati sanubari ni.Yang paling kelakar bila tengok tv rasa pening.adoi.

Hujung minggu tu aku agak panic bila bangun pagi ada spotting keluar.Walaupun bukan bleeding rasa agak risau then pergi jumpa doktor.Doktor relaks aje dan doktor kata normal ada spotting in early pregnancy.Kali ini scan lagi dan dapat tengok rumah baby dan dah nampak skit heartbeat nya walaupun tak clear.Subhanallah walhamdulillah.

Tuesday, September 21, 2010

a vacation-1

3 bulan lepas aku pulang bercuti di Terengganu.Encik suami pula di Kuching ke luar daerah.Minggu yang sangat memenatkan.Nafas terasa tak cukup untuk menampung oksigen diperlukan badan.Aku sangat mengah seperti baru pecut 100 meter dan cepat penat tak tahu sebab.Perut pula terasa cramp di bahagian ari ari,aku menjangkakan kedatangan bulan tapi jauh di sudut hati janganlah datang.kekgi senggugut pulok(teori lepas kawen senggugut hilang tidak betul,tunggu bersalin plk ye).

Seminggu berlalu,cramping makin kuat terasa.Ke petanda baik nih?setelah meneliti beberapa tanda sepeti kelewatan period aku pergi farmasi dan cek sendiri status diri ini.Tak sabo punya pasal aku check waktu malam ok positif.Pagi esok aku check lagi dengan first urine ok makin terserlah positifnya.Aku tersengih sengih seorang diri dalam bilik air macam tak percaya pun ada.Allahuakbar.

Telefon suami dan aku mengingatkan dia supaya jangan lupa sujud syukur pada Ilahi.Sujud syukur hanya pada Allah penantian kami setelah berkahwin 6 bulan untuk menimang cahaya mata semakin menjadi realiti.Sudah tidak tahan melihat seorang demi seorang baby teman teman lahir ke dunia ini.Sungguh,perancangan Allah mengatasi segalagalanya.

Tengahari itu aku ke klinik nak confirmkan kehamilan.Doktor kata nak buat urine test lagi.Aku seakan menolak "saya dh buat 2 kali doktor".Kalu gitu kita scan la skit.Baru 5 minggu memang tak nampak apa2 selain dinding rahim seakan membengkak baby baru nak buat rumah.

Begitulah alkisahnya di awal perjalanan ini.Apa yang pasti perjalanan ini bukan sesuatu yang mudah untuk kami.Doakan yang terbaik untuk kami.

Saturday, August 7, 2010

heheh

baru perasan sekarang to do list takdak dah kena stadi tu kena stadi ni,assignment tu,assignment ni,lab report ni,lab report tu,presentation ni,presentation tu.

bahagia gak ler rasanya.

tak pasal2.

eheh.

to do

list :)

1)esok packing nk balik kuching.penat nyo nomad begini.

2)packing sekali baju2 untuk dijual.

3)baru nak buat sample kek lapis sarawak esok.

4)lusa balik kuching.I hate flying.

5)nak kemas dan berhias rumah dkt kuching untuk Ramadhan Kareem.

6)nak amik gmbo baju dan buat sample untuk noi.valid lagi ke ni noi oi?sori lambat sebab stock baru sampai esok! hu hu.stock yang lepas x sempat nak amik gmbo.kena kebas semua.

7)nak pergi hospital umum kuching dan daftar kat sana untuk medical check up.

8)nak gi mph cari buku sket.ceteknya ilmu aku bab2 tertentu nih.

ape lagi eh

Sunday, August 1, 2010

iklan sat

salam semua

kawan kawanku semua,tak kira kat mana anda berada..

buka youtube tulis imam muda kemuncak...

taktau nak cakap apa..speechless tengok program realiti ni..

macamane didikan mak ayah diorang ye..subhanallah..

haish..tak sabo pulak nak dapat anak lelaki..hehe( ingat sulung nak anak perempuan)..

ok lah itu aje.bye bye..ada updates yang best tapi nantilah..time will tell.

Tuesday, July 27, 2010

alhamdulillah

merindui my other half.

alhamdulillah atas pinjaman ini.

isteri solehah itu dicemburui oleh bidadari bidadari syurga.si suami asik bersama isterinya yang dinikahi di dunia.bidadari bidadari syurga dipandangnya sebelah mata aje.

pilihlah aku Ya Allah...

mahu dicemburui bidadari bidadari syurgaMu.

Saturday, July 24, 2010

updates

1) di kuala terengganu untuk 2 minggu

2) suamiku berkursus di nilai 5 hari dan sambung outstation 10 hari di sri aman(3 hours drive from kuching)

3) bekerja di kedai bonda.jumaat baru ni kerja dari pukul 10 pagi sampai 10 malam.balik rumah memang terbongkang la atas katil.

4) berbisnes sikit2.i bawa kek lapis sarawak dan tumpang jual kedai mak.

5) badanku terasa sedikit lain.cepat penat dan perut berangin aje.air liur ini terasa agak lain daripada biasa.macam ada cecair meloyakan keluar dari tekak ni.geli ke.tunggu ajelah ye camane 2 minggu lagi.

6) esok nak ajak best friends makan makan sikit.ingat nak buat roti jala dan kuah kari.

7) berjinak jinak bisnes t shirt muslimah.pasaran utama:pelajar unimas!

8) antara tujuan pulang ke terengganu nak makan durian.tapi excited aje lebih.bila tengok durian depan mata selera xde pulak.aku ke ni?aku ke????????

Tuesday, July 20, 2010

rofiq.companion.

makan2 di rumah sewa kami


dari kiri:suni (sibu),idah(papar),yong(tuaran),mastura(samarahan),izah(kelate),me
belakang: syu (kuching currently adelaide),kak pah(JB dulu brisbane)
duduk depan:jannah(KK)



my borneo friends.he he.bangsa brunei,bidayuh..kawan satu malaysia ni.

lebih dari itu..satu aqidah :)

Friday, July 16, 2010

friday.

heart.

one thing in common.

gloomy.

visitors at 2.30 pm.

pretending to smile.

hopefully they dont read this.

nothing wrong with them.

its me.

Thursday, July 15, 2010

dress as a muslimah

jubah 100% cotton





yang ni extra long.ada satu lagi warna biru tapi ada dalam bakul baju kotor plak.

yang ni jubah seluar.100% cotton


siap ada hoodie tapi xtaulah function dia ape


dah lama nak jual muslimah dress ni tapi since duk kuching cam xtau pasaran.semalam pergi masjid unimas jumpa students sana dan diorang tanya pasal tshirt muslimah.

so teruslah cakap mak saya memang jual tshirt ni.

semua baju di atas adalah collection peribadi.ho ho..

post ni jugak khas untuk anoi..anoi kalo berkenan cakap ler..banyak lagi style baju ni tapi so far ini aje yg ada kt kuching ni..sesiapa yang berkenan pun boleh nak beli.

hari ni bangun pagi cari semua baju ni dan amik gmbo...

Wednesday, July 14, 2010

Ramadhan

Ramadhan is approaching.Dah 2 syaaban harini.

Semoga waktu begini bukan lagi masa nak ganti puasa wajib tapi berpuasa sunat.Saya agak ralat jika diri mengganti puasa di saat saat akhir.Cukuplah saya selalu bertangguh dengan hal hal lain,hutang dengan Allah kena settle cepat2.

Teringat kata kata bonda tersayang dulu dulu yang masih berbekas di hati.

"ada makna ke ganti puasa lambat2?macam dok sudi je"

eheh.

Jika dipanjangkan umur,Ramadhan kali ini agak istimewa.Tahun pertama bagi kami selepas bernikah menyambut Ramadhan dan melaluinya.Ramadhan pada saya bulan sale untuk pahala dan menghapuskan dosa.Bulan untuk meminta.Mintalah apa sahaja.Bulan doa dimakbulkan.Bulan syurga.Bulan pesta ibadah.Bulan al quran.Bulan kembali kepada fitrah.Bulan nak jadi baby balik,nak suci daripada dosa dosa yang menimbun.

Oh tak sabarnya.Menghitung hari ni...teringat time kat melbourne..menjejak sang kekasih...Ramadhan ibarat kekasih yang boleh jumpa sekali aje dalam setahun.macam gitulah kot rasanya..persediaan dan perancangan kena ada.

Lagi special tahun ni ada teman bersama.Semoga kita saling menguatkan,bersama sama mengislahkan (memperbaikkan) diri di bulan ini.Kalau di melbourne mesti penuh dengan iftar setiap hari.Harapnya tahun ini kami berjaya buat iftar jugak walaupun jemputan tak seramai seperti di melbourne.hmm.Plan kena plan ni.

Ya Allah,sampaikan kami kepada Ramadhan..

taktau lagi nak guna perkataan apa untuk Ramadhan.bayangan saya untuk bulan ini seperti dunia dan seisinya hanya dipenuhi dengan pahala pahala...di mana mana..macam bumi dilimpahi salji...putih di mana mana...dan salji turun dan turun tidak berhenti memutihi bumi...dan saya mahu menjadi seperti budak kecil yang berlari lari bermain dengan salji.

it just beyond everything....

dilema

1)Sebenarnya cita cita paling ideal dan paling tinggi bagi seorang perempuan ialah "housewife".

"cita cita saya nak jadi housewife akak" kataku pada kakak M suatu ketika dulu.

"huih..terlalu tinggi cita cita itu..." (she is now doing phd) (mungkin phd terlalu senang padanya he he)

2)Indeed,she is right.totally right.

3)Dilema( eh ke delima ?)saya mahu berada di rumah,tidak mahu terlalu sibuk,kalau ada anak nanti mahu sendiri membesarkan anak tapi pada masa yang sama mahu juga sedikit wang hasil titik peluh sendiri.

4)Dont get me wrong.Perlu duit untuk keperluan(walau ade skit ler kemewahan ha ha)

5)Mungkin juga naluri perempuan yang kadang kadang (kdg2 aje) malu mahu meminta duit dari suami.hmmm

6)Bukankah material itu salah satu kekuatan ummah?camane nak pergi program besar di semenanjung nk beli tiket flight pun xde simpanan.

7)Bak kata Moon beli kereta la mar senang nak bergerak cari mad'u (suamiku jangan silap baca madu pulak seperti semalam he he)

8)Kalau nak kerja boleh memang boleh tapi kena balik semenanjung!!!!!!!!

9)Nak kerja dan balik semenanjung bermakna meninggalkan suami tersayang di kuching.

10)Ada terfikir mahu kembali ke melbourne buat master di swinburne.Dah tengok requirement eh dah lebih dari cukup ni tapi itulah biasiswa pulak mana nak cari.

11)Kesimpulannya bukan calang calang perempuan boleh pegang post suri rumah tangga sepenuh masa yang cemerlang.

tetiba confuse antara dilema dan delima .pape lah.

Monday, July 12, 2010

ahad

I left home yesterday for usrah at 9 am.baju tak berlipat,vacuum tak habis (tak sempat),dapur xtau la.

8.45 am pergi pasar jap beli barang dapur setelah dua hari makan nasi goreng aje.Pukul 9 am hantar suami balik rumah and I drove myself to rumah Kak Om (naqibah).

Sampai rumah Kak Om pukul 9.40 gitu.Makan makan dulu,sembang sembang pastu pukul 10.30 baru mula pengisiannya.

Pukul 12 gitu habis pengisian (sebenarnya revision sebab dekat melbourne silibus lagi terkedepan he he).

Main main dengan anak Kak Om umur 4 bulan.tak tahannya tengok baby.

Pukul 12.30 gitu bertolak balik rumah pastu suami call suruh belikan ayam dan bekas nak letak ayam.Kitaorang tak beli ayam dekat pasar kerana ragu ragu status halal so beli dekat kedai melayu.

Pastu masuk pasaraya nak beli bekas plastik letak ayam.Dah pergi usrah mestilah saya bawa handbag beso sikit nak letak buku nota,alquran dll.Pastu kena tahan tak boleh bawak masuk beg so kena letak dalam loker.Muka saya masa tu macam apa masalahnya nih!

Hek eleh masuk pasaraya tu belambak kot manusia bawak beg beso!!!bezanya saya pakai baju kurung and tudung 48 inci dan diorang pakai baju,seluar pendek dan ketat.I had enough of this la.

Dahla mar,baru balik usrah kot.ehehhehe.terkena.

Sampai rumah aih pintu pagar terbuka luas ni (saya memang malas buka pintu pagar).Suami buka pintu pastu masuk dalam umah tada!!

Satu rumah di vacuum nya,baju dilipatnya,dapur fuhh licin sinki kering,bilik beradu pun kemas pastu buka laci tudung2 saya yang bersepah pun tersusun rapi.Ikan,sotong yang beli kat pasar tadi dah disiang dibersih.

Memang kena ada award suami soleh la.Insyaallah syurga untuk abang.

Thursday, July 8, 2010

sakitnyaaaaaaaaaa

kali kedua.

pertama kali di melbourne.waktu yang sama.

reason serupa wadah lain tapi tujuan tetap sama.

jatuh susah nak bangun.

inilah dia masanya nak lari jauh jauh cari cinta Allah sahaja.

hmm

Thursday, July 1, 2010

lompat


so you think you can jump.




job description

cukuplah demam kura kura 3 hari.sudah berakhir sudah.

things to be done:

-mop lantai.vacuum tak cukup pulak.ada cam tahi kering lipas ke ape cicak ke kat lantai.so far takde trace tikus lagi.

-basuh cadar.mesin yang basuh maksud saya.

-gosok baju!siannya EKN (E for encik) gosok baju selai sehari tiap tiap pagi sebabnya sian saya demam taknak susahkan.

-masak lunch cam biase lah.demam ke tak demam ke kerja satu ni compulsory.ada request dari EKN untuk lunch harini,nak menu yang ada santan.

esok mak nak datang sini.lawak lah PM( p untuk puan) dan EKN bincang menu sepanjang 4 hari mak kat sini.kitorg memang takde topik yang hangat selain makanan agaknya.tapi memang penting pun untuk estimation kan.nanti gi pasar takde terkebil2 nak beli apa nanti end up membazir.

so menunya:

jumaat: sup tulang
sabtu:gulai terung (ke korang panggil ape?)
ahad n isnin tak bincang pulak.

maknanya esok pagi kena mandi awal gi pasar beli daun sup,potatoes,and terung.oh mungkin tak.EKN boleh pergi singgah pasar jap before balik nk solat jumaat.big grin.

oklah.inilah kerja suri rumah tangga.siapa yang tak berkenan kerja camni sebulan before grad,cari la kerja.

Wednesday, June 30, 2010

nanti,

kalau ada anak,make sure gap anak sulung dengan anak bongsu jangan berbelas2 tahun.

seksanya.

rindu adikku yang bongsu.

seriously.

Tuesday, June 29, 2010

malam pulak

bubur nasi


cheesy wedges


demam selsema.x tahannya kalau demam selsema ni.tisu kena melekat dkt hidung memanjang.sakit tengkorak (sinus part ler).rumah dah 2 hari tak sapu,rambut gugur,bangkai nyamuk dan debu debu semua.sakit mata memandang.

satu masalah bila demam tak suke tgk cadar katil.nak tukar yang lain.erk.

petang tadi suami balik cakap lapar.heh.takde santapan petang arini sebab hingus ni.sori ye cik abang.ada sebenarnya wedges la dalam peti sejuk.tak keluarkan apa lagi mesti beku xleh nk goreng/bake terus.

saya kalau demam memang mengade2.ianya berakhir dengan encik KN masak bubur nasi,goreng bilis dan telur dadar.dan goreng wedges jugak letak cheese.mekaceh eh.:))

hopefully esok selsema ni hilang so that boleh kemas rumah dan sental pape yang patut.oh ya wedges tu unhealthy fastfood so cakap dekat encik KN pasni xde dah wedges ke,daging burger ke,nugget ke dan seangkatan dengannya.

"pastu nk makan burger gane?"

"saya buat daging burger sendiri,homemade!"

mimik muka encik KN penuh dengan syak wasangka macam "yelah tu"

he he.aku pun rasa cam tak mungkin je.ha ha ha cummm! *tisu tisu*

cerita pagi buta

dalam pukul 3.30 pagi gtu,bunyi alarm handphone.

KN tergesa gesa bangun dari tidur nak tengok bola,M pulak tergesa gesa bangun tidur nak pi toilet.
Keluar toilet...

KN:M,tengok ni subhikin (ke ape name die) pengadil malaysia ni!

M yang mamai: mana2?

KN:x dang doh.tadi camera tunjuk kat dia.

M yang mamai:dok mengantuk ke subhikin tu jadi pengadil pagi pagi buta ni?

KN:=_=

M sambung tidur balik..zzz

updates

1)ikut suami pergi outstation selama 6 hari.suami kata saya dah boleh balik semenanjung sebab dah cover satu sarawak.oh how i wish that.he he.gmbo kt fb.

2)sekarang demam ler pulak.runny nose.x laratnya tapi still kena masak lunch arini.

3)aritu pergi Lawas,ada kenalan bagi beras bario yang harga rm20 satu kilo.dia bagi 3 kilo bario putih 3 kilo bario merah.semalam dah masak yang putih.hari ni nak try beras kaler merah pulak.bestnye makan nasi mahal ni.lembut dan periuk pun senang nk basuh sebab takde kerak2 tu.

4)oh encik suami beli camera olympus sebelum pergi jalan aritu.amik gmbo sakan la pastu.ek,kad kredit yang bayo kata encik suami.

5)adikku syafiyyah dapat masuk monash uni @subang untuk degree.good on you.:)

6)oh mak nk datang kuching jumaat ni!! canne nk kemas umah demam ni.

7)sebab mak nk datang,kitorang beli tikar sarawak 2 bidang (ke apa penjodoh bilangan dia).satu letak dekat ruang tamu,satu letak bilik tengah so that mak nk solat selesa sikit ada tikar.

8)tengah fikir nk tukar langsir sliding door depan ni sebab mak nk datang kan.langsir bawak dr semenanjung tapi still tak guna2.hmm.

9)kesimpulannya,nasib baik duk kuching sedara mara susah nk dtg rumah.kalau duk dekat2 je kena beli macam2.ha ha

10)tengah berusaha untuk tukar cara masakan.sebab kitaorg suka makan pasni kena kurangkan minyak,gula,garam dalam masakan.makan yang berkhasiat iye.kurus keding tak sihat buat apa.no more pudding2 dah.telur2.susu pekat byk sgt.aih.

11)tengah cari kerja tapi takde lagi yang panggil interview.kang apply kpli jadi cikgu pun ok.tapi down la nk masuk kpli xleh pregnant.apekah?

12)is working hard to have a baby.huehue.sebab tahun depan encik suami outstation sepanjang tahun!!doakan ye rakan rakan.

ok dah.nk bersin.

alamak janji dgn noi nk upload gmbo kain.tunggu eh noi.xpun i email aje u.:))

Monday, June 28, 2010

soup for the soul

selalunya saya selalu menyusahkan kehidupan dengan berfikir bukan bukan ataupun fikir banyak sangat.sampai pening dibuatnya.

suka beno buat hidup ni complicated kan.camane nak hidup dengan gumbira dan lapang dada kalau berfikiran jauh sangat ni(fikir bukan bukan maksud saya).hmm

dah beso ni boring nya dengar nasihat2 ni kan tapi saya suka nasihat Rasulullah kepada Ibnu Abbas ni.Ringkas saja.jangan buat complicated iye.

heh tukar english jap.

Once I(ibnu abbas) was behind the Prophet and he said : "Oh boy,I will teach you a few words":

1)Be loyal and obedient to Allah, remember Him always,obey His orders.He will save you from every evil and will take care of you in all the spheres of life.

2)Be loyal and obedient to Allah,you will find Him near(in front of you).He will respond to your requests.

3)If you ask,ask Allah.

4)If you seek help,seek help from Allah.

5)Know that if all the people get together in order to benefit you with something, they will not be able to benefit you in anything except what Allah has decreed for you.And if they all get together in order to harm you,they will not be able to harm you in anything except what Allah has decreed for you.

(hadith :sahih at-tirmizi)

Friday, June 18, 2010

tengok gambar

-suteri asli terengganu
-harga bleh dirunding
-sejuk dan tak nipis
-ni antara koleksi banyak lagi kt rumah
-sesuai untuk hantaran tunang,kawen,hari ibu dll
-boleh pos

jom tengok












sesape yang berminat nak beli.

yang kat singapore,johor or kat mana2,bleh pos ok.

sutera original ni.

kan nak raya dah ni.

kuching

hidup di kuching boleh dikatakan sebagai boring,tidak bergaul,terasa asing di negara sendiri dan apa2 yang sama waktu dengannya.kami tinggal di kawasan perumahan yang agak dekat dengan city.segala2nya sungguh dekat: pasar,hospital,bank,uni.atau lagi specific kami tinggal di kawasan bukan melayu.di kuching, non malay area bukan bermaksud cina dan india sahaja,lebih daripada itu.iban dan seangkatannya.

nama itu segalanya.ahmad bin abdullah,park jingsu atau fidelia anak kepada watan.tapi kadang kadang kata suami ada jugak orang iban ada bin/binti.

language is one big barrier for me.its either people stay away from me or otherwise.sekali cakap orang dah tau kita ni semenanjung ke tak.i hate this.kalo gi pasar cakap bahasa standard "ini ikan ape?" pacik jual jawab "ini ikan blabla,tapi semenanjung panggil blabla".

hmm..sorry kalo ada yang terasa..saya juga merasakan orang sarawak ini agak kuat kenegeriannya.diorang lagi prefer diorang punya brand sendiri (ala ala australian gitu).kat sini instead of kfc diorang ada kedai sebijik macam kfc,namanya sugar bun(dulu ingat kedai roti hehe).kat sini jugak takde roti gardenia,high five.semua roti brand sendiri namanya taka dan mita.hmm apa lagi ye.mungkin bukan kuat kenegerian tapi kuat "integrity"nya.tapi isu awak semenanjung,awak sarawak selalu timbul.

dari segi kerohanian pulak kristian sangat kuat kat sini.gereja di mana mana.orang islam pulak kata suami ala2 macam tanah melayu dulu dulu.islam tapi berjudi,islam tapi tak solat ( macam la semenanjung tak ye dok?ha ha).satu lagi kat sini dah jadi satu kebiasaan di mana satu rumah dikongsi oleh beberapa orang.maksudnya,satu rumah ada 4 bilik.setiap bilik lain pasangan suami isteri yang duduk.oh kalau tak suami isteri pun takde orang kesah pun.macam tak pernah ada tangkapan bersekedudukan ke apa.hmm

hmmm...bila ye kami berdua bleh balik dan menetap di kampung.

suami kata "bila pencen ler"

T_T

Thursday, June 17, 2010

:- )(

misi terdekat: less active with FB

I'll write here then.3 posts per day?see how it goes.

alkisah




encik suami cuti 5 hari (2 hari weekends+3 hari cuti).
kami ada satu hobi yang sama iaitu makan.kerja kami 5 hari itu ialah masak dan makan.bayangkan 1 minggu kami berdua boleh habiskan 1 tray telur ayam.buat apa dengan telur2 tu?puding buih,puding karamel,puding roti.

setiap hari ada sahaja idea yang nak dimasak.kalau orang lain pergi jalan2 tengok alam ke,gi pantai ke,gi muzium sarawak ke (dengar cerita muzium tu best),taman buaya ke,tapi kami lain pulak cerita.jalan2 pergi pasar,jalan2 gi groceries compare2 harga,jalan2 gi cari ketam tepi jalan la,gi shopping mall gi tengok barang dapur,survey2 harga oven la,pinggan mangkuk la.

encik suami cuti saya masak special sket..masak nasi minyak dan sup tulang.special pasal apa?sebab ada pembantu kat dapur.sambil masak sambil keluar arahan:ok,amik kicap jap,amik sos jap,amik itu ini.yang lagi best sinki selalu kosong dan bersih.haha...kalau sorang2 masak saya cuba sedaya upaya memaksimumkan kekotoran di dapur dan apa2 memerlukan cucian selepas itu.

selain masak sendiri kami selalu termakan di kedai2..haha..boring duk rumah punya pasal pergi jalan2 dekat mall..nampak sushi king aje,sengih2 antara satu sama lain,tup2 dah kat dalam kedai sushi..amik makan..adoi..boleh pulak tengah makan sushi terbayang2 nandos..since kuching takde nandos kitaorang tetiba nak makan kenny rogers pulak.tak semena mena kaki melangkah pergi kenny rogers.huhu.makan lagi.keluar kenny rogers ayat last suami "seb baek ler kuching xde nandos,kalo ade xtau ler gane"

semalam xtau nak g mana so kami keluar jalan2 pergi city dekat waterfront..amik gmbo sekeping dua seperti di atas..gmbo x lawo sebab handphonenya camera je..duit x cukup la nk beli camera..he he..jalan2 situ nampak kedai kebab pastu beli kebab pulak..adeh..

pastu odw balik singgah beli roti jap nanti dinner bleh makan dengan sup tulang lunch tadi..makan lagi..

akhirnya,encik suami bersuara:

"apa kata kita kurangkan makan so that duit kita bleh simpan untuk beli camera"

ngeh.ngeh.

so hari ni dapur bercuti,perut pun rehat jap.sempena bulan rejab ni meh kita berpuasa meh.

tata.

(terpk nk masak mee bandung weekend ni kalo suami x outstation kehkeh)

Monday, June 14, 2010

friend and wedding

satu perkara yang amat mengujakan bila sudah berkahwin ialah apabila saya menerima jemputan perkahwinan kawan sendiri.perasaan macam "kawin lah kawin lah".hehe.saya masih ingat perbualan saya dengan kawan baik sendiri yang berkahwin ketika berusia 22 dan kini sudah punya seorang anak. "mudanya kita kawen,mu lagi la 23 ada anak sorang" "tu pasal mudanya aku kawen"..diam seketika dan perbualan itu berakhir dengan kesimpulan "aku best je kawen..takde masaloh pun,lagi best ada orang sayang kita"

hehe.

ok,kembali kepada point post.

minggu lepas,semasa menunggu flight seterusnya ke kuching,saya menerima text thru fb daripada seorang kawan nun jauh di cardiff mengatakan dia akan berkahwin july ini.saya hanya tersenyum bersendirian.terlalu gembira dengan berita ini.

bila mengenangkan kembali saya kaya dengan kawan kawan.anis merupakan kawan yang baik dengan saya secara tidak sedar sebenarnya.kami bukan dari satu sekolah.program2 pengawas semasa sekolah dan tuisyen di tempat yang sama menyebabkan kami saling mengenali.walaupun agak jarang berjumpa tapi kami selalu updates hal masing2.

selain anis di cardiff,kawan baik saya raziana kini di london,humaira di dublin dan nadiah di mesir.yang lain ada di malaysia.semua kami saling mengenali ketika di sekolah dan apabila kami terbang ke negara orang,semua dari kami dipertemukan dengan jalan dakwah.

untuk anis,terlalu gembira dengan berita ini.semoga bertemu sakinah,mawaddah dan rahmah Ilahi.kalau tanya mar,beberapa perkara simple sebelum dan selepas majlis nikah:

1)make sure makan pagi masa wedding day.energy kena cukup.nok senyum2,nok salam dengan orang.letih tu.hehe

2)kalo ada mak andam,kena jadi bekeng(garang) sket neh.hehe.biasanya dia nok cukur kening dan nok kita pakai bulu mata palsu.

3)solat sunat and sujud syukur sebelum dan selepas akad nikah.

click

Friday, June 11, 2010

updates



1)hubby is back.now at kuching.

2)sepatutnya bermula 10 jun ada biotech training untuk 6 bulan.tapi ditangguhkan sebab peserta hanya 6 orang.saya suka aje.takde masalah.=p

3)sebab training tangguh sekarang seriously considering untuk mula mencari kerja.baca betul2.mula nak cari kerja!pemalasnya.

itu aje updates nya (suamiku suruh updatekan blog ni.bosan duk office ler tu)

lamanya tak tengok blog ni.bosan pun ada.tukar design sket.

Monday, May 10, 2010

satu satunya

selagi belum di tempat itu,selagi itu aku takkan rasa penat,sakit dan kecewa.

kepada ibuku,aku sangat sayang padamu.

aku belum lagi menjadi seorang ibu.

tidak layak bagiku menilai apa apa.

sakitmu melahirkan anak belum kulalui,penatmu membesarkan kami belum kutempuh,kecewamu dengan kedegilan anak anak belum kurasai.

oh Allah,ampunilah dosa ibu bapaku,ampunilah mereka Ya Allah.

indahnya ciptaan Allah.selembut lembut perempuan Engkau ciptakan,di sebalik itu Engkau anugerahkan kekuatan luar biasa kepada mereka.

aku juga perempuan,aku mahu sekuatmu ibuku.

semoga Allah memberi peluang padaku melalui apa yang kaurasai semoga aku tegar membalas budimu sehingga ke dunia sana.

belajarlah wahai diri dari pengalaman yang sukar.ianya mengajar.

ianya mengajar.hasilnya biarlah syurga.

Saturday, May 8, 2010

gambar2

Suamiku lepas habis spm @kisas.suka gmbo ni sebab ini satu2nya gmbo abg pakai baju sekolah(walaupun cam serabai je he he) yang aku dapat tengok.Memang abg senior aku masa dekat shams(sblm abg pi kisas) tapi tak pernah nampak langsung muka dia kat sekolah dulu.hint: kami tidak kenal semasa sekolah.hehe



Gambo aku semasa tingkatan 4.sangat banyak kenangan di sini.hari hariku penuh dengan belajo(oit skema) dan berpersatuan.tak sangka aku rajin pegi program2 sekolah dulu.keh2.


The day he was graduated with bach of science(hons) applied geology from UM and now he is indeed a geologist!Sebulan lebih udah outstation memang komited geologist la kan.Jika ini cita citamu suamiku ,isterimu ini akan menyokong sepenuhnya. (walaupun banyak kali komplen pasal kerja kehkeh).


Ini gambo penganggur kehormat dapat ijazah.hehe.Macam tau2 je pasni tanam anggur tu yang senyum punyalah lebor.


12.2.2010
rindu saat ini.rasa nak kawen sekali lagi dengan abg=p

.
.
.
.

ini maksudnya rindu kawan kawan,maaf ye post syok sendiri begini.huu

Friday, May 7, 2010

suka suki


Rules: Here’s a chance to see how well you really know your husband. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
football match

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
tak pernah lagi makan salad dengan abg since kawen

3. What’s one food he doesn’t like?
semua jenis laksa

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
we both are nandos big fans!!tapi kalo gi warung abg order tom yam or nasi goreng seafood pedas and 100 plus or apa2 air tanpa ais.

5. Where did he go to high school?
1999-2001:SHAMS, 2002-2003:KISAS

6. What size shoes does he wear?
7!kecik punya kaki!haha

7. If he was to collect anything, what would it be?
botol perfume dari yang kecil2 cute sampai yang size beso..suke nor perfume.suka gak simpan segala mende..resit yang berkaitan dengan kitaorg disimpannya.sentimental punya orang ni.=p

8. What is his favorite type of sandwich?
sandwich saya buat.he he.yang penting pedas.

9. What would this person eat every day if he could?
ayam nandos yang extrahot.seriously.siap suruh tapaukan nandos bila saya balik kuching ni.kuching xdak nandos.

10. What is his favorite cereal?
tak pernah pulak makan cereal since kawen ni.(jawapan escape ha ha)

11. What would he never wear?
pakaian yang mendedahkan aurat he he.hish xtau la.

12. What is his favorite sports team?
a die hard fan of Man U.ni abg outstation aku pulak tolong updatekan setiap match.layan jela.

13. Who did he vote for?
nanti i tau 2012 nanti

14. Who is his best friend?
mr ting tong. he he.

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
ape ye.

16. What is his heritage?
melayu la kan.specifically xtau.

17. What is his favourite colour?
blue kot.

18. What is his habit?
suka main2 rambut sendiri.

19. What is he proud of?
his wife.=p

20. Lastly, do you think he will read this?
yes.nanti abg akan baca and dia akan komen satu satu.kenapa ni..kenapa tu..

Wednesday, May 5, 2010

kisah 1

hari ini moody lagi.

kata encik suami:

"Allah buat ni ada sebab.Pasti ada sebab.Tak semua apa yang kita nak,kita dapat.Allah lagi tahu.Sabarlah..sabar..tau tak sabar itu apa?"

"orang tau lah sabar tu apa"

"pastu,bakpe gini?kata sabar tapi mengeluh sokmo"

diam.

orang tengah moody lagi terasa hati ini bila di tanya apa itu sabar.

Sunday, May 2, 2010

a simple reminder

Allah yang memberi aku kesabaran itu,

dan aku sedang bersabar atas kurniaanNya,

dan di kemudian hari aku mendapat ganjaran atas kesabaran kurniaanNya.

tidak cukupkah dengan peringatan ini wahai hati?

Sunday, April 25, 2010

haiyaaaa makcik nih

lagi sebulan.

sebulan??lama pada saya.

ada yang bertanya,rasa sedih sangat ke kena tinggal sementara dek suami?memang begini ke?

aah.sebab dia suami.rasa kasih sayang Allah cipta untuk isteri kepada suaminya amat amat luar biasa.

dulu bertunang setahun,jarak dan masa yang memisahkan lagi berganda2.tapi saya tak kesah.takde rasa sedih.takde rasa mengada ngada begini.i dont care pun.dulu saya ingat saya memang begini (naik risau nak kawen kalau perangai begini).ingat aku ni jenis i dont care larhh.

eh dah kawen,semua dah lain.begitu fitrahnya suami dan isteri.

siang2 diri ini penat tolong mak urus adik2,malam2 lepas isyak baring baring mula lah air mataku yang dulunya selalu kering kini hujan hampir setiap malam.ada masa aku tahan bila on phone dengan suami kadang2 terkeluar juga air mata,kadang2 terkeluar bunyi esakan terus.tapi apa2 pun kena tahan,jangan bagi suami dengar kita menangis sebab kuatnya isteri akan menguatkan suami.jangan sampai suami tanya "menangis ke?".jangan tunjuk kita lemah depan dia sebab akan melemahkannya.

dulu selalu rasa mengada2 giler bagitahu orang lain menangis sampai lencun kes suami duk jauh.manja weh menangis pasal 4 hari suami ke luar daerah.takkan nangis kot?kuat r sket.

hakikatnya ianya tidak semudah itu bila bergelar isteri.percayalah.ni saya nak cakap betapa kuasanya Allah menciptakan rasa belas,cinta,kasih dan sayang antara lelaki dan perempuan yang sah di sisi syariat islam.

takpelah mar,nangis rindu lah kau senyap2. insyaallah rindu suami Allah suka!yang halal lagi suci,memang Allah suka!

(sebab tak tau nak cakap kat sape,i tulis ler kat sini,kalau rasa mengade2 memang pun sgt mengade kot)

Saturday, April 24, 2010

syukur

ramai daripada manusia mampu menghadapi ujian kesusahan dan penderitaan, tapi berapa ramai yang mampu ataupun menyedari mereka sebenarnya diuji dengan pilihan,persoalan dan kesenangan.satu daripada banyak2 perkara,syukur sangat susah menyerapi hati ini.tiada satu pun ataupun kosong apa yang kita ada di dunia ini milik kita dan atas usaha kita sendiri.bahkan,untuk merasai keindahan syukur itu sendiri merupakan anugerah ilahi.ya Rabb..

untuk diri sendiri,mungkin terlalu banyak nikmat kesenangan,pencapaian yang sebenarnya bukan milik sendiri,segalanya dikembalikan kepada Allah Taala

1)bersyukur atas kesempurnaan tubuh badan,pancaindera pinjaman ilahi

2)bersyukur atas kehadiran ibu dan bapa yang dipinjamkan Allah pada diri ini

3)bersyukur atas 5 orang adik,ahli keluarga penyeri dalam hidup ini

4)bersyukur atas rezeki kurniaan Allah,bermula dari bekalan glukosa daripada ibu ketika dalam rahim sehingga ke saat ini,baru sudah makan nasi ayam. 23 tahun dengan rezekiMu Ya Allah...

5)bersyukur atas kesempatan mendapatkan ilmu..sungguh lengkap..masuk tadika umur 3 tahun sehinggalah Allah melayakkan aku menerima ijazah daripada university yang hebat di mata manusia.

6)bersyukur atas kehadiran kawan kawan seperjuangan yang sama sama mengharungi pahit susah belajar di sisi..tiada satu yang Engkau lupa Ya Allah untuk aku..

7)bersyukur atas jodoh apabila Allah menemukan seorang teman yang berlainan jantina untuk melengkapkan fitrahku sebagai seorang perempuan.Untuk berkongsi segala galanya.

8)lebih dari itu,Allah anugerahkan lagi aku dengan sebuah keluarga mertua yang sangat aku senangi.

9)tidak cukup dengan itu,Allah anugerahkan aku adik beradik ipar.dulu aku anak sulung tapi kini aku punya ramai kakak,abang ipar dan anak anak saudara.

ooh...banyak lagi..tak tertulis..

mulut sangat ringan berterima kasih pada manusia,mata sangat cepat kagum dengan kehebatan manusia..sudah tiba masanya segala galanya dikembalikan pada Allah..bukan lagi "nasib baik awak ada..kalau tak..."

cukuplah nasib baik nasib baik perkara lain yang menjadi asbab pada terjadinya sesuatu..kerana segalanya Allah yang punya.

kalau satu hari ada yang jemput kita bagi ucapan atas kejayaan dunia kita,takyah susah susah fikir nak cakap apa.(kalau ada ler )

"syukur alhamdulillah,segalanya daripada Allah,hidupku dan matiku hanya milik Allah"

Tuesday, April 20, 2010

rindu dan sedih

Aku sedang futur,
solatku umpama persinggahan hambar,
puasa?Aaah…perutku tak tahan lapar,
malamku berlalu tanpa qiamullail,
mashafku tersisih tagih perhatian,
catatan amalanku mengeluh hampa
Aku sedang futur,
melangkah ke jilsah terasa susah,
mendengar pengisian terasa muak,
aku mahukan bebas dan rehat,
bukan langkah yang sering diatur,
bukannya taklifan yang sering membeban.
Aku sedang futur,
bermalas santai menonton filem,
bertukar cerita berbual kosong,
lebih ku suka dan ku damba,
dari ziarah yang belum tentu hasilnya,
dari tazkirah yang belum pasti penerimaannya.
Aku sedang futur,
dakwah bagai merampas segala,
studyku..wangku..masa lapangku,
amar makrufku bukannya dipeduli,
nahi mungkarku dibiar sepi,
jadi..untuk apa aku bertahan lagi?
Ya, aku memang sedang futur!
Tapi kenapa kalian menjauh?
Mengapa tiada tangan yang menghulur,
memaut bahu berkongsi kekuatan,
menutur mau’izah mendamai jiwa?
Bukankah kita umpama bangunan,
saling menguatkan pabila lemah,
saling memperingat tatkala lupa?


(C&P from www.ummuasad.wordpress.com)

sedih dan down.tiap tiap hari check email kalo2 ada khabar dari melbourne.

sejak bila aku sensitif ni?

maknanya aku kesah.

Monday, April 19, 2010

enough said

“Katakanlah (wahai Muhammad): Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, – (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).”

(At-Taubah:24).


di mana kita?

T_T





Saturday, April 17, 2010

refreshed.

masa lapang ini.

supaya ke arah lebih baik:

1)puasa sunat isnin dan khamis (puasa sunat memang susah untuk saya)

2)solat dhuha.sangat susah untuk dibuat tapi keenakan solat dhuha Allah bagi terus lepas solat tu.Rasa tenang yang sangat2.merupakan ibadah favourite.

3)witir sebelum tidur.masih gagal jadi amalan hari2.bulan puasa aje aku berwitir.

4)hafazan oh hafazan.my bad my bad. =_=

5)solat sunat rawatib.Selalu tak buat yang sebelum solat,banyak buat selepas solat.pemalasnya i.

6)solat sunat tahajjud.I must say,ini merupakan cabaran terhebat selepas kahwin..hoho..susah gile aku nk bangun awal untuk qiam.tapi kalau pagi tu ada bola boleh pulak kami qiam.boleh pulak sebelum or selepas suami tengok bola kitorang qiam.apekah!

7)maksurat...aduhai ssh gak yang ni since balik dari melbourne..adoi.

muhasabah mar muhasabah.

Friday, April 16, 2010

K&M

Saya menulis di sini bila rasa nak tulis sahaja.Antara kelebihan bila menulis blog pada saya ialah dapat muhasabah diri,dapat memperingatkan diri sendiri.Many times kalau saya menulis sesuatu saya sebenarnya berusaha ke arah itu.Kau dah tulis,kena la buat.Paling kurang,kesedaran tu ada.Selalunya saya menulis bila ada hari hari yang saya belajar dan tahu perkara baru.Tujuan utama,untuk diri sendiri.

Selepas nikah,saya tukar langkah hidup jadi hijKLMno,siap tulis husband and wife.Sebenarnya suami tidak terlibat langsung dalam penulisan blog ini.Malah,dia baca blog saya setelah kami bernikah.Kadang kadang dia baca kadang kadang tak.Tapi bila dia baca dia komen macam2 bila balik rumah (dia baca dekat office).Merah padam lah muka saya menahan malu bila dia komen balik apa yang saya tulis.Dia ada tanya kenapa tukar langkah hidup?saya jawab tak tahu.Rasa nak tukar.he he.

Saya sebenarnya sedaya upaya mengelak untuk menulis tentang kisah kami.Bukan saya tak suka kongsi ke apa tapi merasakan tidak semua orang selesa bila saya menulis soal ini.Kalau ada yang personally tanya saya macamana kenal suami,saya tak kisah pun nak beritahu tapi untuk menulis di sini,saya kurang selesa.Secara jujurnya saya rasa lebih banyak perkara tak best bila baca kisah2 peribadi begini.Soal hati yang perlu dijaga dan macam macam.Dulu semasa bujang naik muak woo baca kisah alam rumah tangga orang baru kahwin,ye lah dia dah kahwin boleh ler..aku yang tak kawen lagi masa tu susah gak nak jaga hati untuk sama2 bergembira dengan kehidupan mereka.Ikut mood la,kadang2 best gak baca kadang2 menyampah pun ada(tapi baca gak aku ni).Ianya betul2 kena jaga hati ni.Mulalah berangan tak tentu pasal.Tapi tak nafikan yang positifnya tetap banyak,untuk jadikan panduan dan tauladan.Apa apa pun bila dah kahwin memang hidup tukar terus hampir 90%.Hidup dah berdua,watak "suami" memang ada.


Apa point ni?

ha ha ha..tengah bosan ni..

pointnya blog ni masih sama macam langkah hidup dulu..masih lagi seorang penulisnya..bukan kongsi2 punye blog.masih lagi tulis merapu merepek.

he he.

Wednesday, April 14, 2010

instinct

percaya tak pada gerak hati?

antara sign yang menunjukkan anda pregnant ialah apabila "anda merasakan anda pregnant!"

betul.

beberapa minggu lepas saya merasakan perubahan pada tubuh badan.badan seakan pelik.rasa yang paling ketara ialah apabila perut terasa seperti period( tidak period) tapi hakikatnya seminggu lagi tarikh sepatutnya anda period.dan banyak lagi sign lain.

pendekkan cerita ianya positif pada mulanya tapi negatif 2 hari kemudian.banyak sebab boleh menyebabkan kejadian ini berlaku.bila badan mula mengeluarkan segala galanya ianya sakit.sakit dari senggugut(beranak macam mana sakit ye hu hu).

kini saya percaya apa yang saya pelajari dulu dalam kelas developmental biology..lupa secara tepat..hanya 0.0 something % (atau lebih kecil dari itu) zygote mampu meneruskan kehidupan menjadi fetus kemudiannya selamat menjadi bayi.yang selebihnya gagal dipertengahan jalan.

Allah knows best.Apa apa pun bayangan bakal menjadi ibu selama 2 hari yang positif itu amat amat amat indah.Saya mula faham erti kasih sayang seorang ibu dan lebih dari itu,saya amat kagum bagaimana agungnya Allah membentuk perasaan belas,kasih dan sayang ibu kepada seorang anak.Subhanallah.

Maka,saya sangat tidak faham pada manusia yang buang anak.
Oh,mungkin mereka tidak layak digelar manusia?binatang?binatang pun sayang anak.

Apa apa pun,sangat rindu pada perasaan itu.Semoga suatu hari nanti.

:))

Sunday, April 11, 2010

macam2

Sudah lama tidak menulis pedas2 di sini sepertimana dulu2.

Sakit mata la tengok pegang sana pegang sini pasangan yang hangit bercinta macam dunia ana yang punya.

Satu gi,saya selalu mempunyai masalah sangka buruk bila pelajar2 luar negara(atau dari malaysia)menziarahi teman wanita/teman lelaki masing masing yang juga berada di luar negara.Maaf cakap tapi selalu main2 dalam kepala "dah diorang berdua jalan dua2 je ke?overseas kot!nak buat pape pun xde orang heran,takde jais takde ape,ni tido kat mane?.Takutnya aku!

Satu gi masalah saya ialah cemburu bila tengok gambo pasangan bf/gf yang posing berdua serapat rapatnya.Aih,aku pun ada kot!he he.Dah dengki buatlah jugok mar.Tapi malu weh nak tayang gmbo daring2 suami isteri dekat orang ramai.Gmbo kawen pun tapis punya tapis nak upload tak kira la mane2 fb ke,blog ke.Ni pun saya degil gak walaupun suami ada cakap dia kurang suka tayang menayang gmbo ni.

Taktau la ye rasa apa bila buat gini.Bangga kot.Bangga buat perkara tak baik,nauzubillah.Berganda2 murka Allah.

Reminder untuk diri sendiri dan sesiapa yang rasa nak terima leteran saya.

Sunday, April 4, 2010

insyaallah

I feel happy and contented.

Alhamdulillah,alhamdulillah thumma alhamdulillah.

Untuk sekarang,nikmat islam dan iman,keluarga,suami,kawan kawan dan segala nikmat Allah.Tidak patut untuk mengeluh apa apa lagi.

Berdoalah,nescaya Allah membuka jalan dan memberi petunjuk..

setiap hari...dalam doa..

"Ya Allah,jadilah kami penolong penolong agamaMu.."

nasrullah.insyaallah.

Friday, March 26, 2010

:)

termalu sendiri bila mengaku sebagai "full time housewife"..sbenarnya banyak kerja rumah yang saya tak buat...hoho..

1)selepas saya masak dan makan ada orang basuhkan pinggan dan periuk..siap tolong lapkan dapur..

2)tak pernah basuh baju sendiri since duk kuching..ada orang tolong basuhkan baju (erkk..guna mesin la ..)..tak pernah jemurkan baju..angkat baju pun baru sekali..hikhik

3)selalu jadi co-driver..jarang sgt drive kat sini

4)apa lagi ye..ha..melayan kerenah daku yang asik nak makan aje..sikit2 nk pergi SR..SR..SR..


Thank you Allah for giving me such a wonderful husband.Syukurkah aku?Am I a great wife to him?

Friday, March 19, 2010

kite berbeza tapi serupa

Pagi tadi buka oasis astro ada 2 slot yang menarik.Kisah muslim di US dan slot bersama Aagym,pendakwah terkenal Indonesia.Terkesan dgn kenyataan seorang revert muslim tentang perbezaan sesama muslim.Katanya,semua orang berbeza (fitrah),mempunyai pendapat berbeza,pandangan berbeza tapi jangan sampai melampaui batas kerana ketiga itu adalah syaitan.

Slot bersama Aagym bertajuk "beda itu indah".Beliau beri beberapa tips untuk menghadapi perbezaan supaya tidak sampai jadi gaduh!

1)Pandanglah dan carilah kebaikan pada manusia,bukan keburukan.Hatimu kan tenang.

2)Selalu mencari keburukan diri dan perbaiki!bukan orang lain yang perlu diubah dulu tetapi kamu.

3)Carilah persamaan terlebih dahulu.

Suka ayat dari Aagym :

"aku baca qunut,kamu tidak baca qunut tapi kita sama sama sembahyang.aku indonesia,kamu malaysia tapi kita sama sama penduduk bumi ini"

Thursday, March 18, 2010

nakkk

Gila memasak lately.Mood nk masak boleh datang secara tiba tiba dan mendadak.Sentiasa ada pencuci mulut pada waktu petang.

For lunch masak lauk dan nasi at 11 am.Husband balik makan pukul 12.30 thari(tanpa gagal tiap tiap hari).

For dinner tak masak nasi.I make it varies : mee sup,mee goreng,apa sahaja saya teringin makan(bukan suami teringin he he tapi dia makan lagi banyaaakkk)

And now terasa nak baking sesangat.Cakap dekat husband and straight face from him -_-

hmmm..hmmm

is craving for homemade bread....phew

Wednesday, March 17, 2010

it matters now

I think its time to have it a go.I have to start this.This is my dream.I have this..hmmm...whenever i want something so badly,I put into my doa list and I will say it over and over again after solat.And everything starts from there.Nothing matters to me until it becomes part of my doa every single day.

Funny tho..I want this for so long..I have been scared to dream but I found my way now.I even scared to ask this from Allah..naive me.

May Allah show the way.I have to get serious on this.

Another step to move.

Tuesday, March 16, 2010

rindu


I miss melbourne so badly

My love will lead me back to you

Tuesday, March 9, 2010

dari kuching

akhirnya menulis di sini..

alhamdulillah,kini berada di bandaraya Kuching mengikut suami bekerja di sini..sebelum ini di melbourne sekarang di kuching..rindu pada melbourne hanya Allah yang tahu..kini di kuching walaupun suasana berlainan realitinya tetap sama..mencari kedai makan yang benar2 halal serasanya lebih mudah di melbourne..katanya di sini pelayan diwajibkan pakai tudung dan songkok semata2 nk nampak kehalalan makanan tapi dekat dapur orang bukan islam yang masaknya..hanya Allah yang tahu..anyway,tak kisah sgt bab makanan..tiap2 hari masak..lagipun mmg tak kena selera dgn makanan di sini.

setakat ini masih lagi suri rumah tangga sepenuh masa..encik suami dah mula risau saya belum berusaha pergi ke unimas mencari kerja yang patut dan meninjau2 peluang menyambung belajar..

ramai yang bertanya bagaimana selepas berkahwin...

hampir sebulan berkahwin dan hidup berdua..saya mencari rahmah,mawaddah dan sakeenah yang dijanjikan Allah kepada pasangan suami dan isteri..sering mencari di mana kasih,sayang dan ketenangan yang di janjikan dalam rumah tangga ini...secara jujurnya pada saya, rahmah itu mawaddah itu dan sakeenah itu benar benar saya rasai bilamana kami berdua dekat kepadaNYA.

apabila dahi kami sujud kepadanya,apabila mendengar ayat ayat alquran dibaca oleh suami dan isteri,apabila mendengar bait bait doa suami dan isteri,apabila dikejut isteri atau suami dari tidur untuk solat subuh,apabila mendengar nasihat suami (bukan leteran ye)..pendek cerita apa sahaja kondisi yang mendekatkan kami kepada Allah,di situ kami bertemu kasih,sayang dan ketenangan yang dijanjikan.

pernah tak baca alquran di mana kita rasa taknak berhenti..rasa best baca alquran taktau kenapa rasa best taknak berhenti..begitulah serasanya ketenangan itu hadir..lagi dekat dengan Allah lagi rasa best..best..tenang..tenang..tak kesah apa nak jadi..apa2 pun aku tenang!

pergi dating shopping2 dan sesaje jalan2 dkt shopping mall pun best gak tapi xleh menyamai rasa best solat jemaah dgn suami.=p..satu gi bila dah berkahwin hati ini makin terjaga..tak sempat nak sibuk2 gosip hal orang lain,nak sangka2 buruk kat orang..

apa2pun bila berkahwin medan amal itu terlalu luas..perlu kesabaran yang tinggi..perlu ketaatan yang tinggi..dan yang paling mencabar diri ini..ego perlu zero..oh satu gi dh xleh malas2..dlu bleh malas sorang2..malas2 sendiri yang tanggung..sekarang malas2 kesian la dekat pasangan..

satu perkara yang dipelajari...yakinlah bahawa kebahagiaan sebenar hanya mampu digapai bila hati ini dibawa dekat pada Ilahi.

semoga ikatan ini mendekatkan kami padaMu..mahu merasai mawaddah,rahmah dan sakeenah sampai syurga...

p/s:sakeenah dekat singapura buat pe tu?hehe

Tuesday, February 2, 2010

kisah adik

kak mar kawen bile?

"hari jumaat"

yeay!!!!takyah gi mengaji quran.eh,pagi ke petang?

"petang"

ahhhh.........muka down sebab mengaji quran waktu pagi.


moral: memang begini bebudak ni...

Saturday, January 23, 2010

updates

1)Busy with the preparations.SO glad that I am one penganggur terhormat for the time being.Belajar,kawen,baru cari kerja.Takdak duit nak kawen?simpan duit scholarship banyak2 ok.I did this and managed to save rm7000 in one year.Final year baru menyimpan dan saya pelajar sepenuh masa.Yang kerja part time lagi la kan.Yang dapat pound,euro lagi la kan.

2)Have to start doing a resume,a very convincing one.I have no idea how to calculate my final result..hmm..

3)Will be going to kuching on third march.

4)The plan so far : go to uni (either unimas or uitm),get a job (either RA or tutor),get to know lecturers and apply for masters.

5)oh my wedding card is finally done.

6)in and noi are coming to visit terengganu.big grin.

Friday, January 8, 2010

say it.

Singgah di blog cik in,tup tup lagu Maher Zain barakallahu lakuma.Teringat Hannan sebelum ini dengan semangatnya suruh dengar lagu ni."Best mar..dengarlah".Sekali dengar ala ala hindustan kurang berminat tapi lirik amat best.Meaningful.Sekarang,macam best pulak lagu ni.Suka doa doa dalam lagu ni..

Menghayati lirik lagu ini membuatkan diri melihat kembali rentetan hidup 2,3 tahun ini dan juga terfikir apa di hadapan.Sebulan beberapa hari lagi untuk bernikah.Ada yang bertanya soal perasaan dan persiapan.Soal perasaan merupakan soalan susah buat aku yang kurang berperasaan ini.hoho.Mungkin campur2.Gembira,sedih,takut semua ada.Soal persiapan jugak susah nak jawab.Tipu aku tidak risau persiapan majlis yang lebih kepada menyusahkan seperti gubahan itu ini,langsir,cadar,door gift,tudung,samping dan lain lain.Tapi aku lebih risau persiapan diri sendiri yang terasa sangat kurang ilmu dan macam macam lagi.Aku lagi takut memikirkan sikap diri dan akhlak ini.Mampukah aku menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dengan penuh sabar dan ikhlas.

Memikirkan realiti alam perkahwinan yang bakal ditempuhi, aku bertanya kembali niatku untuk bernikah.Aku amat yakin manusia yang normal pasti akan cenderung untuk berpasangan,untuk bergelar isteri atau suami kepada seseorang yang disayanginya.Menyoroti kembali episod hidup yang dulu,aku baru perasan soal nikah merupakan satu satunya check list yang aku tak target bila dan pada umur berapa.Tidak pernah terfikir nak kawen umur 30,25,24 mahupun 23.Tidak pernah mensasarkan bila bila mahu menikah.

Sehinggalah ketika berumur awal 21 tahun aku mengambil keputusan menyatakan hasrat untuk menikah kepada ibu bapa.Tidak tahu sebenarnya di mana kekuatan diri menyatakan kepada mak dan abah melainkan hanya daripada Allah.Ibu bapa ku bukanlah seperti sesetengah yang lain yang sangat2 menggalakkan anak anak berkahwin di usia muda.Soal nikah bukan perbualan biasa antara aku dan emak apatah lagi abah.Sehinggalah suatu hari aku menebalkan muka (padahal nikah itu sunnah nabi..tidak perlu tebal muka sama sekali) telefon mak cakap nak kawen.Pada awalnya mak ingat aku main main.2,3 bulan lepas itu aku tekankan lagi sehingga mak dah naik boring aku asik mintak nak kawen aje.Sehinggalah mak memberanikan diri cakap dengan abah tapi abah memang tak bagi sebab masih belajar.Boleh kawen syarat kena habis belajo..fuhh..seb baek akak amik biotech 3 tahun aje..he he).

Awal 22 tahun 25 januari 2009 aku bertunang dan tarikh untuk nikah sebenarnya tidak langsung dibincangkan.Baru bertunang,ada beberapa komen yang mengatakan awal beno nak kawen dan belum lagi berkawen ada yang komen awal jugak nak kawen.Kalau dipanjangkan umur dan diizinkan Allah,aku akan bernikah ketika usia awal 23(ak rasa tua hu hu).Sebenarnya aku memang dah ada jawapan skema untuk soalan ini."memang pun saya nak kawen awal,memang ini yang saya mahukan" (skema sekali bunyinya).

Jujur saja di sini.Sememangnya saya menanti nantikan saat pernikahan.Tidak sabar menantikan ibadah yang dilakukan sebelum bernikah bakal dinaik tarafkan kepada darjat yang lebih tinggi.Kalau selama ini mengejar keberkatan dan kelebihan bersolat jemaah dengan 27 darjat lebih dari solat sendirian kenapa perlu menolak dengan darjat yang berganda ganda bila bergelar isteri?Juga menanti-nantikan keindahan mawaddah dan rahmah anugerah ilahi dalam rumahtangga seperti yang dijanjikan dalam ayat 21 surah ar rum.Dan lebih dari itu saya juga menantikan anak anak anugerah Allah untuk menemani hari hari depan.Tiada yang lain akan menolong saya di alam sana melainkan anak anak soleh yang mendoakan dan amal ibadah yang bermanfaat.Of course nak anak kena kawen dok.Terkesan dengan kata kata mak tempoh hari "setiap anak mak,mak tunggu bila Allah nak bagi..di awal perkahwinan lagi mak tunggu adik kamu ikmal yang bongsu tu".Emak melahirkan ikmal ketika berusia 42 tahun dan emak menikah umur 22 tahun.20 tahun mak menunggu ikmal lahir ke dunia...subhanallah.

Tidak sama sekali aku menulis ini kerana aku bolehlah, Allah dah buka jalan untuk menikah.Tidak kisah lah awal atau lambat jodoh tiba itu bukan soalnya,soalnya bersedia lah dan berdoalah ke arah itu.Insyaallah jika 12 februari datang,aku masih bernafas dan diizinkan Allah,2 tahun lebih sebenarnya aku menantikan saat itu.Mungkin 2 tahun menunggu dan berdoa merupakan tempoh yang singkat dibandingkan dengan orang lain yang bertahun tahun menanti.

Kerana ketetapan ini sudah termaktub sebelum lahirnya kita di sini dan kerana apa yang kita dambakan lebih dari dunia dan seisinya.Aku yakin padaMu Allah.

Kerana apa yang kami dambakan lebih dari dunia dan seisinya Ya Allah..